Home

Ootmarsum
17 Maart 2004

Op deze prachtige eerste mooie lenteachtige dag van het jaar maken we een wandeling van 25 km rond Ootmarsum. We vertrekken op tijd om de hele dag van het mooie weer te kunnen genieten.

We rijden vanuit het zuiden komend over de N349 tot aan Ootmarsum. Bij hectometerpaal 16,4 slaan we rechtsaf om onze auto te parkeren. De route is afwisselend en er is onderweg van alles te zien. We lopen eerst richting Vasse waar we langs verschillende boerderijen komen.

klein HoefbladWe zijn vandaag niet de enige wandelaars meerdere mensen maken een tocht. Al wandelend komen we in de buurt van "de Vasser heide" maar eerst komen we klein Hoefblad tegen die volop staat te bloeien aan de slootkant.

Op de heide gekomen nemen we even de tijd om rond te kijken en koffie te drinken. Er zijn verschillende grafheuvels te zien op de heide maar op de heide zelf is nog niet veel te beleven.Vasser heide

We lopen verder en komen in een gebied met boerderijen en weilanden waar de boeren druk bezig zijn om hun land om te ploegen. De boerderijen zijn op een speciale manier gebouwd. Op het dak staat vaak een gevelteken en sommige boerderijen hebben een stiepelteken. Een uit hout gesneden figuur die de boerderijen siert. Een nadere verklaring van de stiepeltekens wordt gegeven op de site van het Twentsgenootschap >>

 

Twentse boerderijWe vervolgen de route en komen in een bosrijke omgeving die langzamerhand over gaat in heide in het natuurgebied "Springendal", een prachtig gebied waar een aantal schapen rondlopen. In dit natuurgebied dat pal aan de Duitse grens ligt lopen nog een aantal andere wandelroutes.

We naderen Ootmarsum weer maar komen eerst nog door een gebied "De bronnen" in de buurt van een camping. Als we het gebied verlaten is het nog een klein stukje naar Ootmarsum waar de auto staat. Het was een fantastische dag en er was onderweg van alles te zien.

Over deze route is meer achtergrondinformatie te vinden op de site van Overijsselse Kleine Kernen
Deze tocht is één van de kuierroutes, die in Overijssel rondom kleine kernen voeren en een prachtig beeld van het Twentse of Sallandse land geven. Bij de VVV is de beschrijving van kuierroute 32 (Vasse-Nutter-Mander) te koop. In het boekje wordt niet alleen de weg gewezen, maar is ook informatie over de geschiedenis van de streek opgenomen naast een uitstekende kaart. De totale route bedraagt 25 km. Informatie VVV Ootmarsum: tel. 0541-292183.