Home

Hengevelde
23 Mei 2004

De route Hengevelde-Diepenheim en weer terug is een fikse wandeling van 30 kilometer langs verschillende kastelen en langoederen. De route begint bij hotel "Pierik" in het centrum van Hengevelde.

We verlaten Hengevelde en komen na een aantal kilometers bij "Huize Wegdam" de eerste havezate van de route. Er zullen er nog een aantal volgen. De route gaat langs akkers en dan weer door bosgebieden en mooi aangelegde tuinen die bij de langoederen horen. Ondanks het aantal kilometers die we moeten lopen vervelen we ons geen minuut.

Het volgende kasteel dat we tegen komen is "Huize Weldam". De tuin is opengesteld voor publiek en staat vol met rododendrons waarvan verschillende in bloei staan.

Huize WeldamWe lopen het bos weer in richting "Huize Nijenhuis" waarvan het ons opvalt dat alle luiken dicht zijn. Bij navraag blijkt dat de luiken altijd dicht zijn omdat een groot gedeelte van het huis niet in gebruik is. Ook hier is weer een prachtig tuin te zien.

We gaan nu richting "Den Haller" een watermolen die nog dateert uit de twaalfde eeuw. De watermolen is van binnen te bekijken. Ook is er een winkeltje waar je verschillende meelsoorten kan kopen. Naast de watermolen ligt een restaurant met een terras, een goede plek om even te rusten en wat te drinken.

Huize Wegdam

Huize Wegdam

Huize Nijenhuis

Huize Nijenhuis

Na een rustpauze gaan we richting Diepenheim een gemeente met 2800 inwoners. Direct buiten de bebouwde kom ligt het landgoed "Diepenhiem" waar we omheen lopen voordat we onze weg weer vervolgen richting Huize Westerflier wat bij de Schikbeek ligt en waar vroeger tol werd geheven.

De Schipbeek is de natuurlijke grens tussen Overijssel en de Achterhoek. We lopen nu een tijd langs de Schipbeek waar de oevers vol staan met margrieten en andere veldbloemen en komen weer in de buurt van Hengevelde waar onze auto staat geparkeerd. Het was een lange maar mooie wandeling in een prachtig natuurgebied.

Watermolen

Watermolen "Den Haller"

De route beschrijving komt uit het boek "Achterhoekse wandelingen". Voor verdere informatie in de omgeving en wandelroutes VVV Hengevelde. Er is een nieuw boekje verschenen met 12 Achterhoekse wandelingen met de titel "Wind & Watermolen wandelingen". Geschreven door: Rita Susebeek, Tiny Muller & Marjolein Selles o.a. te verkrijgen bij Boekhandel Lovink in Lochem.