Home

Omgeving Barchem

3 Juni 2004

Deze wandeling kan je op twee plaatsen starten: In Barchem en in Borculo. Wij beginnen in Barchem bij hotel "ln de groene jager" waar we ook onze auto parkeren. De route loopt van Barchem naar Borculo, Geesteren, Nettelhorst en via Zwiep weer terug naar Barchem en bedraagt 25 km.

BeekvlietWe verlaten de bebouwde kom van Barchem en het pad voert ons door een prachtig landschap richting Beekvliet, een landgoed van ongeveer 75 hectare.

Onderweg komen we langs heideveldjes, het riviertje de Slinge, weilanden, akkers en bossen. Overal staan veldbloemen te bloeien waaraan je kan zien dat het zomer wordt.

 

Na een aantal kilometers komen we in de buurt van Borculo, een stadje met veel bezienswaardigheden en voor elk wat wils. Informatie hierover is te krijgen bij het plaatselijke VVV wat in het centrum van het stadje ligt.

We lopen langs een oude watermolen midden in het stadje zeker de moeite waard om eens van dichtbij te bekijken. Rondom de watermolen loopt de Berkel wat het geheel een prachtige aanblik geeft zeker in deze tijd van het jaar.

BerkelNa wat te hebben rondgekeken in Borculo lopen we verder en gaan via het kerkepad richting Geesteren een dorpje verder op waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan.

We lopen door want we moeten nog een eind en gaan richting ruïne Nettelhorst waar je helaas niet dichtbij kan komen omdat het op prive terrein ligt.

 

Watermolen

Watermolen Borculo

We steken de Berkel over en lopen richting Zwiep bekend om zijn witte wieven en molen. Je moet zeker even een kijkje gaan nemen bij bakker Postel en de Zwiepse molen.

We beginnen nu aan het laatste stuk en lopen van Zwiep over de Kalenberg waar we langs de "Witte wieven koele" komen. Hier komen de witte wieven bij elkaar althans zo luidt de legende. Het is nog een hele klim zeker aan het eind van de wandeling. We dalen de berg af en komen weer aan in Barchem en hebben er weer 25 km opzitten.

De route Barchem, Borculo, Geesteren komt uit het boekje " Achterhoekse wandelingen". Uitgeverij WM Partners Regio Produkties Doetnichem. Varsseveldseweg 159 7002 LL Doetinchem. ISBN 90-804850-1-2
Voor verder informatie over de omgeving VVV Borculo en VVV Lochem.
Opmerking: Het stuk Nettelhorst, Zwiep loopt langs een redelijk drukke weg, wat jammer is.